Historien bag Husby Klitplantage
Her kan du læse historien bag Husby Klitplantage.
I Husby Klitplantage har Vesterhavets brusen altid været en faktor i forhold til den daglige tilværelse og overlevelse for lokale bønder og fiskere. Sandflugten var et problem for afgrøderne på markerne. En kombination af at jorden blev udpint af landbrugsarealerne og naturkræfterne hav og vind har skabt klitlandskaberne. Vinden lader sandet flyve ind over landet, hvor det støder på forhindringer og efterhånden bliver til aflejrede klitter.
Bøndernes marker var plaget af sandet flere kilometer ind i landet. Afgrøderne blev dækket af sand og høsten blev ofte ødelagt. I 1539 blev det forbudt ved lov at ødelægge klitvegetation, hvilket blev bestemt af Kong Christian d. 3. Det var dog ikke nok til at forhindre tilsandingen, og midt i 1850’erne var Husby Kirke i fare for at sande til.
To lokale bønder valgte at vandre til København for at få hjælp til den desperate situation. Kong Frederik d. 7. gav dem lov til at præsentere deres sag og han lyttede. Da bønderne var tilbage i Husby, blev der indkaldt til gudstjeneste. Præsten læste brevet fra kongen op, som redegjorde for, at der ville blive sendt en skovfoged til Husby, og alle de lokale husbyboer skulle hjælpe ham.
Skovfoged J.A.J. Drewsen ankom til Husby i hestevogn fra Tikøb i Nordsjælland. Han medbragte de planter og frø, der lagde grunden til Husby Klitplantage. I starten var han ikke populær, da han befalede, at fårene ikke længere måtte græsse på klitheden, da de ødelagde de nye planter. Efterhånden kunne bønderne dog godt se, at planterne hjalp på sandflugten og deres høst forbedredes, og Drewsen fik den hjælp han var blevet lovet.
Drewsen var den første klitplantør i Husby Klitplantage. Bjergfyren pinus mugo viste sig at være effektiv til at stoppe sandflugten og den trivedes godt i den barske natur med kraftig blæst og salt fra havet. Flere steder smed han også et agern i jorden.
1858 må have været et godt år til at plante i, for Kong Frederik d. 7. var meget tilfreds med resultatet, da han tre år senere aflagde visit i Husby Klitplantage i forbindelse med et besøg på herregården Nr. Vosborg. Drewsen og hans efterfølgere introducerede efterhånden flere træsorter og plantearter til Husby Klitplantage.
Der er stadig bjergfyr i området og skovområder. I de senere år er der dog også gjort en indsats for at føre klitheden tilbage til noget af den oprindelige natur med vandreklitter og klithede.